zondag 14 november 2010

Warmte Transport

In Barcelona heb je bij het water bankjes. IJzeren en Houten. Als de hele dag de zon daarop schijnt kiezen mensen vaak voor de houten bankjes. Want die zijn kouder, Toch? Nee, Het heeft te maken met geleiding. Ze zijn namenelijk even warm. Hout geleidt namenlijk niet goed en dan komt de warmte niet in je lichaam, maar meestal voel je als je gaat zitten toch wel even wat warmte. Maar ijzer geleid juist super goed! Dus krijg je een hele hete bips. Dit heet warmte transport door geleiding. Dit komt voor bij vaste stoffen zoals metaal maar bij hout dus bijna niet en kunststoffen ook niet.

Warmte geleidt altijd van warme naar koud en niet andersom, Tenminste van natura niet maar daar kan men wel voor zorgen.

De Winters in Nederland vallen opzich nog wel mee. Ze zijn niet heel heftig. Maar als je kijkt dat dat in Boston ( Wat overigens op de zelfde hoogte ligt) niet zo is vraag je je af waarom. Nou dat heeft ook te maken met dat warmte van warm naar koud gaat. Want de warme luchtstroom komt eerst langs Nederland en dan langs Boston. En de kleine waterdeeltjes in die luchtstroom zijn dan allang afgekoeld. Dat is Warmte Transport door stroming.

Je hebt ook Warmte transport door straling; Want bijvoorbeeld de hitte van de zon kan niet via vaste stoffen en ook niet via gassen op aarde komen. Dus komt het door straling hier.

Als je dus iets gaat isoleren moet je dus goed opletten dat het niet via vaste stoffen verbonden is. Maar ook niet via gassen. En dus ook moet er wel wat zijn om de straling tegen te houden. De beste manier is dus:
Laag lucht Laag.

een voorbeeld daarvan is een thermoskan
dat is glas zilverfolie lucht zilverfolie glas
ideaal dus.
Het tuutje wat je daar bovenop ziet is om het vacuüm te zuigen en het daarna lucht dicht af te sluiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten